cze 17 2015

Ciasto drożdżowe z truskawkami


Komentarze: 0

 Jedno z naszych ulubionych ciast. Drożdżowe, z owocami, mięciutkie, wilgotne i delikatne. Dzisiaj z truskawkami i maślaną kruszonką. Ciasto bardzo proste w wykonaniu – wystarczy wrzucić składniki do miski wg podanej w przepisie kolejności, po 3-4 godzinach wymieszać wszystko łyżką, tak aby składniki się połączyły i bez wyrabiania, wylać ciasto na blaszkę, dodać owoce, posypać kruszonką, upiec i gotowe! :) Polecam!

 

Składniki na ciasto:

50 g drożdży świeżych

1/2 szklanki cukru

3 jajka

1/2 roztopionego masła

1/3 szklanki mleka

2 czubate szklanki mąki pszennej

truskawki ok 400 g

 

Składniki na kruszonkę:

100 g mąki

50 g masła

60 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

 Ważne: Składnik do robienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a miska z ciastem przez 3 godziny powinna stać w ciepłym, nieprzewiewanym miejscu.

Wykonanie 

Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, roztopione masło (nie za gorące) i mleko. Następnie wsypać mąkę.  Nie mieszać!, tylko przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 3 – 4 godziny.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki wymieszać aby powstały grudki ciasta. Po 3 – 4 godzinach składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki 24 x 24 cm, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i posypać kruszonką.

 

Piec w 180 stopni C przez 40- 45 minut (do złotego koloru kruszonki).

Smacznego! 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz