Komentarze: 0
PRZYGOTOWANIE
WSKAZÓWKI
* do obciążenia używa się specjalnych ceramicznych kuleczek, ale sprawdzi się surowy ryż, surowa fasola (można je wykorzystać wielokrotnie).
pn | wt | sr | cz | pt | so | nd |
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 |
08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 |
* do obciążenia używa się specjalnych ceramicznych kuleczek, ale sprawdzi się surowy ryż, surowa fasola (można je wykorzystać wielokrotnie).
Naleśniki z truskawkami - świetne sprawdzą się jako deser, ale także jako danie obiadowe na letnie dni. Rozkosznie słodkie, lekko kwaskowate od owoców, puszyste i chrupiące. Placki możesz usmażyć wcześniej - a przed podaniem jedynie podsmażyć je z farszem. Naleśniki z truskawkami uwielbiają towarzystwo lodów waniliowych albo bitej śmietany.
Składniki:
na ciasto: (wychodzi ok. 10-12 naleśników) potrzebujesz:
- 2 jajka
- 1 szklanka wody gazowanej (zapewni naleśnikom puszystość)
- 1 szklanka mleka
- 15-20 dag mąki
- sól
- masło i olej do smażenia
Nadzienie z truskawkami:
- 50 dag truskawek
- 15 dag cukru pudru
Nadchodzą upalne dni, a wtedy potrzebujemy do picia czegoś pysznego, orzeźwiającego, owocowego Ja proponuję Wam tradycyjny kompot z truskawek – pachnie i smakuje obłędnie .
Wystarczy:
500g truskawek
1,5 litra wody
1 szklanka cukru
Na początku wodę zagotowujemy z cukrem. Umyte i odszypułkowane truskawki wrzucamy do wody i chwilę czekamy, aby woda znów zaczęła bulgotać. Wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przelewamy do dzbanka i wstawiamy na min 30 minut do lodówki. Pijemy schłodzone
Jedno z naszych ulubionych ciast. Drożdżowe, z owocami, mięciutkie, wilgotne i delikatne. Dzisiaj z truskawkami i maślaną kruszonką. Ciasto bardzo proste w wykonaniu – wystarczy wrzucić składniki do miski wg podanej w przepisie kolejności, po 3-4 godzinach wymieszać wszystko łyżką, tak aby składniki się połączyły i bez wyrabiania, wylać ciasto na blaszkę, dodać owoce, posypać kruszonką, upiec i gotowe! Polecam!
Składniki na ciasto:
50 g drożdży świeżych
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 roztopionego masła
1/3 szklanki mleka
2 czubate szklanki mąki pszennej
truskawki ok 400 g
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki
50 g masła
60 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Ważne: Składnik do robienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a miska z ciastem przez 3 godziny powinna stać w ciepłym, nieprzewiewanym miejscu.
Wykonanie
Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, roztopione masło (nie za gorące) i mleko. Następnie wsypać mąkę. Nie mieszać!, tylko przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 3 – 4 godziny.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki wymieszać aby powstały grudki ciasta. Po 3 – 4 godzinach składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki 24 x 24 cm, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i posypać kruszonką.
Piec w 180 stopni C przez 40- 45 minut (do złotego koloru kruszonki).
Smacznego!