Archiwum czerwiec 2015


cze 17 2015 Tarta z truskawkami
Komentarze: 0

 

PRZYGOTOWANIE

Truskawki z malinowym syropem sherry: truskawki opłukać, osuszyć i oderwać szypułki, przekroić na połówki lub ćwiartki. Konfiturę podgrzać, wymieszać z sherry, ostudzić i połączyć z truskawkami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania tarty lub na kilka godzin jeśli mamy czas. Wyłożyć na krem przed samym podaniem. Kruchy spód: Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też drobno posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć *. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie. Krem mascarpone: Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty.

WSKAZÓWKI

* do obciążenia używa się specjalnych ceramicznych kuleczek, ale sprawdzi się surowy ryż, surowa fasola (można je wykorzystać wielokrotnie).

cze 17 2015 Nalesniki z truskawkami
Komentarze: 0

 Naleśniki z truskawkami - świetne sprawdzą się jako deser, ale także jako danie obiadowe na letnie dni. Rozkosznie słodkie, lekko kwaskowate od owoców, puszyste i chrupiące. Placki możesz usmażyć wcześniej - a przed podaniem jedynie podsmażyć je z farszem. Naleśniki z truskawkami uwielbiają towarzystwo lodów waniliowych albo bitej śmietany.

 

 Składniki:

 
 

na ciasto: (wychodzi ok. 10-12 naleśników) potrzebujesz:
- 2 jajka
- 1 szklanka wody gazowanej (zapewni naleśnikom puszystość)
- 1 szklanka mleka
- 15-20 dag mąki
- sól
- masło i olej do smażenia

 

Nadzienie z truskawkami:
- 50 dag truskawek
- 15 dag cukru pudru

cze 17 2015 kompot z truskawek
Komentarze: 0

Kompot z truskawek

 

 Nadchodzą upalne dni, a wtedy potrzebujemy do picia czegoś pysznego, orzeźwiającego, owocowego :) Ja proponuję Wam tradycyjny kompot z truskawek – pachnie i smakuje obłędnie :) .

 Wystarczy:

500g truskawek

1,5 litra wody

1 szklanka cukru

Na początku wodę zagotowujemy z cukrem. Umyte i odszypułkowane truskawki wrzucamy do wody i chwilę czekamy, aby woda znów zaczęła bulgotać. Wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przelewamy do dzbanka i wstawiamy na min 30 minut do lodówki. Pijemy schłodzone :) 

 
cze 17 2015 Ciasto drożdżowe z truskawkami
Komentarze: 0

 Jedno z naszych ulubionych ciast. Drożdżowe, z owocami, mięciutkie, wilgotne i delikatne. Dzisiaj z truskawkami i maślaną kruszonką. Ciasto bardzo proste w wykonaniu – wystarczy wrzucić składniki do miski wg podanej w przepisie kolejności, po 3-4 godzinach wymieszać wszystko łyżką, tak aby składniki się połączyły i bez wyrabiania, wylać ciasto na blaszkę, dodać owoce, posypać kruszonką, upiec i gotowe! :) Polecam!

 

Składniki na ciasto:

50 g drożdży świeżych

1/2 szklanki cukru

3 jajka

1/2 roztopionego masła

1/3 szklanki mleka

2 czubate szklanki mąki pszennej

truskawki ok 400 g

 

Składniki na kruszonkę:

100 g mąki

50 g masła

60 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

 Ważne: Składnik do robienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a miska z ciastem przez 3 godziny powinna stać w ciepłym, nieprzewiewanym miejscu.

Wykonanie 

Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, roztopione masło (nie za gorące) i mleko. Następnie wsypać mąkę.  Nie mieszać!, tylko przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 3 – 4 godziny.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki wymieszać aby powstały grudki ciasta. Po 3 – 4 godzinach składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki 24 x 24 cm, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i posypać kruszonką.

 

Piec w 180 stopni C przez 40- 45 minut (do złotego koloru kruszonki).

Smacznego! 

cze 10 2015 Konfitury z truskawek
Komentarze: 0

 Sezon truskawkowy 2015 w pełni, trzeba więc wykorzystać dary natury i przygotować pyszną konfiturę z truskawek, której wonnością i słodyczą będziemy wspominać czerwcowe dni w jesienne i zimowe popołudnia.

Wyobraźcie sobie jak taka konfitura będzie smakować w duecie zwykłego chleba ze świeżym masłem w chłodne, deszczowe dni listopada, grudnia…
Do przygotowania konfitury wybierzcie truskawki nie bardzo dojrzałe (przejrzałe), ale czerwone i w perfekcyjnym stanie.

 Truskawki są owocem, który zawiera niewielkie ilości pektyn, a to one właśnie są odpowiedzialne za zagęszczanie się konfitur w trakcie gotowania. Z tego to powodu konfitury truskawkowe należy gotować dłużej od tych z innych owoców, aby nabrała większej gęstości.

Po wysterylizowaniu słoików, gotową konfiturę truskawkową przechowujemy w zaciemnionym, acz przewiewnym miejscu. Truskawki nie lubią wilgoci, wtedy łatwo powstaje na nich pleśń.

Składniki:

1 kg truskawek, sok i skórka z jednej cytryny, 700 g cukru.

Wykonanie:
Umyć truskawki pod bieżącą wodą i oczyścić z szypułek. Osuszyć papierem kuchennym.
Przełożyć truskawki do dużej miski, dodać obraną skórkę z cytryny (wcześniej sparzyć ją wrzątkiem), wsypać cukier, wlać sok z cytryny, zamieszać. Całość przykryć czystą ściereczką i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie przełożyć truskawki do garnka i zagotować mieszając od czasu do czasu drewniana łyżką. Gotować przez około godzinę w międzyczasie od czasu do czasu zbierając tworzącą się na powierzchni pianę. Konfiturę gotować do momentu, aż nie uzyska pożądanej przez was gęstości. Wyciągnąć skórkę cytrynową i przelać otrzymaną konfiturę do wysterylizowanych słoików, zamknąć i przechowywać w ciemnym, chłodnym i przewiewnym miejscu.